top of page
  • Foto van schrijverMaurice Nette

Fotograaf versus Spiegel-Werker

Bijgewerkt op: 20 nov. 2022

Interessant proces beleefd toen ik net deed wat ik had beloofd te zullen doen, namelijk alle originele foto's van Filosofische Foto Sessies verwijderen/ vernietigen. Tot mijn Algemene Voorwaarden definitief zijn, en ik heb uitgezocht en vastgelegd waartoe ik gerechtigd én verplicht ben, heb ik afgesproken met mijn cliënten dat ik na een bepaalde periode alle (!) originele foto's van mijn computer verwijder, zodat niemand ooit via een hack deze Sessies te zien kan krijgen. Deze afspraak draagt voor mij bij aan de veiligheid, betrouwbaarheid en zorgvuldigheid die ik wil bieden, en waar geen uitzondering op is. Maar als fotograaf is dit het laatste wat je wilt... dat je je originelen kwijt bent. Dat betekent dat je jezelf voor eeuwig de toegang ontzegt tot het kunnen reproduceren van wat je gemaakt hebt. Het voelde daarom ook heel dubbel. Toch staat het belang van mijn cliënten zonder twijfel boven mijn wens om de originelen te houden. Ik ben in eerste instantie Spiegel-Werker. en Fotografie is slechts een middel. Dus, ctrl A, ctrl x, en daarna een disk-swipe. Nu is er nog één voorbehoud; mocht blijken dat ik vanwege wettelijke verplichtingen voortkomend uit de wet WGBO niet anders mag dan ook de foto's in het dossier op te nemen, dan zal ik dit duidelijk communiceren en er zorg voor dragen dat ik ook hierin voldoe aan de AVG. Dit zal duidelijk worden wanneer de screening van mijn aanmelding bij een beroepsvereniging afgerond is. Dan kan ik laten uitzoeken of fotografisch materiaal onder de wettelijk verplichte dossiervorming valt. Ik vind dat dit niet zo zou moeten zijn, en zal me daar hard voor maken, maar in je uppie een wet veranderen gaat niet zo eenvoudig.. Dus voor de zekerheid heb ik een backup op een beveiligde externe schijf staan, tot ik zeker weet wat ik in mijn Algemene Voorwaarden moet zetten, en waarnaar ik zal moeten handelen. Nogmaals, dit zal ik dan heel duidelijk communiceren. Toch is het een bizarre ervaring om als Fotograaf je originelen te wissen. Misschien begrijpen alleen fotografen dit? Zo kom ik onderweg naar professionalisering allerlei interessante ervaringen tegen... Voor iets meer helderheid over hoe ik nu omga met persoonlijke gegevens, zie: Privacy Statement.

Filosofische Foto Sessie,  Portret,  Privé,   Toestemming, Maurice Nette, Spiegel-Werk, Praktijk, Fotostudio, Foto, Studio, Spiegel, MauriceNette, Filosofie, Fotografie, Sessie, Gesprek, Levensbeleving, Zelfbeleving, Zelfbeeld,

Comments


bottom of page